BAHAYA BERSENTUHAN TANGAN DENGAN BUKAN MUHRIM

Islam ialah agama yang lumrah di dalam kehidupan manusia.Kita sebagai umat Islam mestilah menjaga aurat tidak kira seseorang itu perempuan ataupun lelaki.Jagalah aurat anda dengan orang yang bukan muhrim.
Contohnya seorang perempuan yang beragama Islam tidak boleh membuka auratnya di hadapan perempuan yang bukan beragama Islam. Begitu juga dengan lelaki. Selain itu, memotong tangan dengan pisau yang tajam, lebih baik daripada bersentuhan tangan dengan orang yang bukan muhrim. Itulah perumpamaaanya.Ini menunjukkan begitu pentingnya kita sebagai umat Islam untuk menutup aurat.
Kita juga mestilah menjaga tatasusila sebagai seorang muslim bila berhadapan dengan orang bukan mihrim (ORANG YANG BOLEH KITA KAHWIN)


Jadi kalau nak bersentuhan ,kita kenalah berkahwin dulu. Kan tu sunnah Nabi kita. Barulah Allah reda.  Hati pun akan tenang.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tentang Keluargaku

~Jambatan Tamparuli, Sabah~
Ini mak dan ayahku yang tersayang. Gembira sangat  sebab diaorang caring and sporting. Mereka sangat romantik. Mak saya (Siti Mariyam) pandai masak. Kalau sehari tak makan masakan mak, tak sah....sedap!! Duduk asrama, kakcik selalu rindu masakan mak (terngiang-ngiang~). Ayahku pula suka bawa keluargaku pergi berjalan-jalan and pegi melancong di tmpat yg best sgt.. Banyak kenangan yg manis bersama mereka. 
I LOVE MY PARENTS!!! 
Kini Along saya belajar di UIAM, Gombak. Besar kawasan kat UIA...Best2!! Along saya ni peramah lah jugak dgn kawan2nya dan adik-beradiknya. Time cuti, best sangat kalau Along ada kat rumah rumah sebab Along boleh masak kat rumah...kenyang perut aku!!  Kalau duduk rumah, takde lah bersepah sebab Along aku tak suka sepah-sepah. Along selalu bagi kucing makan. Kadang-kadang Along aku ni emos siket, bersepah rumah sikit,  da marah. Tapi takpe, janji rumah bersih. 


Ini Bangah saya. Bangah saya sekarang belajar di UiTM, Puncak Alam. Baru habis semester 1. Kalau time cuti, Bangah saya ini asyik dengan laptop dia je. Kadang-kadang tengok siaran bola kat Astro,,boring sangat! Kadang-kadang dia baik jugak..dia belikan sesuatu (kalu orang tolong dia).. UiTM bangah besarlah juga. 
~Kaklang di tengah~
Kaklang saya sekolah di SMK Mantin. Mula2 sekolah dekat SHAMS, seremban.. Meniangis-menangis tak nak sekolah asrama.. Taktaulah apo sobab eh. Biasalah tu, Form 1 homesick. itu pun tak leh tahan..apo bondo eh ntah. Dia ambik SPM tak lama lagi, harap dpt straight A. Kaklang suka sgt tido, tapi kalu dia baca buku, cpt dpt. Suka terperap dalam bilik. kat sekolah lemah lembut la jugak, kalu pegi melancong dia sporting. 
Masa Thn6, kakteh saya ada tabiat suka usap muka, tapi Alhamdulillah, dah ok skrang. Dia sekolah sama dgn saya SBPIJ. Dorm pun sama jgk. Best sebab masa saya Form 1, kalau ada apa taktau saya tanya Kakteh. Kakteh saya ada banyak perangai, tak tau nak cakap apa. Dia suka senyum. 
Ini sufi. Dia tak da nama panggilan pun kat rumah, cuma panggil  nama je. Dia adik saya. Dia suka buat perangai pelik. Alhamdulillha, peperiksaan UPSR baru-baru ni dia dapat 5A, dan mendapat tokoh kokurikulum di sekolah. Dia sangat berharap dapat sekolah yang sama adengan kakteh dan kakcik. Sekarang ni tengah proses mohon asrama. Banyak juga dia dpt hadiah masa hari anugerah kecemerlangan di SKKD. Kalau Along dan Bnagah balik dari U, mesti Sufi akan cakap rindu sangat dekat diaorang. Riuh dibuatnya.


~Adah kat tepi tu~
Sekarang Adah darjah 4. Dia tu kecoh sikit. Dia manja dgn mak dan ayah sebab dia anak bongsu. Tahun depan kalau Sufi masuk asrama, dia tinggal sorang-sorang kat rumah,,kesian dia.  Dia pun dapat hadiah banyak jugak time hari anugerah kecemarlangan di SKKD. Dia jadi Tokoh terbaik untuk Tahap 2. Sayang sangat kat kucing sampai berak kucing oun dia sanggup cuci. Kat rumah saya ada 13 ekor kucing..banyakkan!! Kadang-kadang rimas, kadang-kadang sayang pulak. 


MY BELOVED FAMILY

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cutiku sudah bermula!!!

Cita-citaku sudah tercapai...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS